Rönnbärsketchup

När man säger ketchup brukar alla tänka på det som egentligen är tomatketchup. Den här ketchupen innehåller däremot inte en enda tomat utan den baserar sig rönnbär. Den kryddiga smaken kommer säkert att bli en ny erfarenhet för många, och den passar mycket bra till kryddig korv och faktiskt även till grillat kött. Däremot kommer barn troligtvis inte att uppskatta rönnbärsketchupen, framför allt inte om de är vana med sockrig köpeketchup.

En ketchup som baserar sig på rönnbär i stället för de sedvanliga tomaterna.

Rönnbärsketchup

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 5 dl
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2,5 dl rönnbär rensade och sköljda
  • 1 st gul lök
  • 1 st röd lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk timjan
  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 st äpple

Instruktioner

  • Koka rönnbären lätt i lättsaltat vatten i fem minuter. Häll sedan av rönnbären i ett durkslag.
  • Skala och hacka lökarna och vitlöken. Skala, kärna ur och finhacka äpplet.
  • Lägg smöret i en kastrull och tillsätt hackad lök, vitlök, socker och timjan. Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något.
  • Tillsätt rönnbär, vatten, vitvinsvinäger, svartpeppar och det hackade äpplet.
  • Låt allt koka i 15 minuter. Rör om emellanåt.
  • Häll allting i en mixer och kör tills det är en jämn massa. Sila och häll upp i en flaska eller burk och förslut medan det fortfarande är varmt. Förvaras i kylskåp.

Rulla till toppen