Apelsinbullar med mandel

Det finns bullar med apelsinfyllning som använder marmelad eller sylt, men det blir kladdigt tycker jag. Om man använder frikostigt med zest och mandelmassa får man en fantastisk smak men utan rinnande klet. Du får en saftig bulle som inte är blöt helt enkelt, och det tycker jag om!

Fyllningen gör hela bullen. Snåla inte med varken mandelmassa eller zest bara!

Apelsinbullar med mandel

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 40 bullar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Bulldeg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g mjöl

Fyllning

  • 150 g smör
  • 8 msk strösocker
  • 200 g mandelmassa grovriven
  • 2 st apelsiner enbart rivet skal

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 1 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  • Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om.
  • Klicka i matfettet, socker och salt.
  • Mät upp mjölet och tillsätt det. Spara lite till utbakningen.
  • Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. Den ska kännas smidig.
  • Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.
  • Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  • Bred ut ett lager mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 8 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av dina väl tvättade apelsiner. Grovriv 200 g mandelmassa och fördela den över och rulla ihop kakorna till rullar.
  • Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.

Rulla till toppen