Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna men än så länge är det här vinnaren.

Chokladbullar
De blir lite kladdiga, väldigt saftiga och otroligt goda. Det är väldigt viktigt att låta degen jäsa i lugn och ro.

Chokladbullar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 16 bullar
Skriv ut receptet

Ingredienser

bullar

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 850 g vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma stött
  • 2 pkt saffran

fyllning

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  • Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
  • Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret eller vattnet.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
  • Bred mandelmassefyllningen på plattorna och rulla ihop till två rullar.
  • Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över den hackade chokladen.
  • Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna under duk.