Den här varianten blir nästan som butterkaka, fast med choklad, saffran och mandelmassa i fyllningen. Fyllningen är ett kapitel för sig, jag experimenterar friskt med vad man kan ha i bullarna men än så länge är det här vinnaren.
Chokladbullar
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 16 bullar
Skriv ut receptet
Ingredienser
bullar
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 850 g vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma stött
- 2 pkt saffran
fyllning
- 250 g mandelmassa
- 100 g mörk choklad >70%
- 25 g smör
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
- Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk till sin dubbla storlek, ca 45 minuter.
- Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret eller vattnet.
- Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut till två plattor.
- Bred mandelmassefyllningen på plattorna och rulla ihop till två rullar.
- Dela rullarna i 8 delar vardera, sammanlagt 16 bullar. Placera dem med lite mellanrum i en smord, ugnsfast form. Låt dem jäsa i ungefär en halvtimma, eller tills de börjar knuffas. Så här långt är receptet i stort sett det samma som för en vanlig butterkaka.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över den hackade chokladen.
- Grädda i 200 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna under duk.