Kladdkaka är en favorit här hemma, men det ska vara Kung Markattas kakao med mycket kakaosmak. Det kan tyckas märkligt att jag, som inte gillar whisky, använder whisky i kladdkakan men smaken den bidrar med är inte alls otrevlig. Kaffe, whisky och vanilj blandar sig med kakaon och bildar en helt egen smakbild som är mycket trevlig.

Kladdkakan avnjuts bäst kall med vaniljvisp och en kopp kaffe.

Kladdkaka med kaffe och whisky

Måltid: Efterrätt, Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 35 minuter
Kalorier: 656kcal
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl kakao Kung Markatta
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjöl
  • 0,5 dl whisky
  • 1 msk kaffe kallt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form, ca 24cm i diameter. Smält smöret.
  • Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. När det börjar bli "trögt" tillsätt äggen, ett i taget.
  • Blanda i whisky och kaffe. Bred ut smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ungefär 20 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den svalna under handduk. Sikta över florsocker före servering och servera med grädde eller vaniljvisp.

Nutrition

Kalorier: 656kcal | Carbohydrates: 90g | Protein: 12g | Fat: 26g | Mättat fett: 15g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Kolesterol: 146mg | Natrium: 57mg | Kalium: 70mg | Fiber: 9g | Socker: 43g | Vitamin A: 12% | Kalcium: 6% | Järn: 29%