Knäck är en omistlig del av det svenska julfirandet och receptet har sett ungefär likadant ut sedan urminnes tider. Åtminstone sedan 1600-talet har knäck varit ett viktig julgodis. Hackad sötmandel ingår vanligtvis i receptet, men den går att hoppa över om man är nötallergiker eller om man bara ogillar nötter. För att få variation i sin knäck kan man röra ner en matsked vanilj eller kakao istället, häll upp ungefär halva smeten i formar och tillsätt smaksättningen i den andra halvan så får du två sorters knäck på en gång.
Knäck
Tillagningstid 25 minuter
Portioner 60 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 dl grädde ovispad
- 2 dl sirap
- 2 dl socker
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör
- 50 g mandel hackad, cirka 1 dl (valfritt)
- 1 msk kakao (valfritt)
Instruktioner
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten är 125°C. Saknar du sockertermometer ska smeten klara kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
- Hacka mandeln, om du ska använda den.
- Tillsätt hackad mandel, ströbröd och smör. Fördela ungefär hälften av smeten i knäckformar.
- Rör ner kakao i resten av smeten som är kvar. Eventuellt, om du är pysslig som jag kan du behöva värma på smeten lite emellanåt eftersom den svalnar i kastrullen och blir lite omedgörlig.
- Fördela resten av smeten i formar och låt stelna. Förvara i kyl.