Julskinka

Julskinkan är huvudattraktionen på julbordet. Det spelar i stort sett ingen roll hur bra alla andra maträtter är, det är fortfarande skinkan som kommer att vara snackisen. Hur gammal traditionen är råder det delade meningar om, vissa vill göra gällande att vi har ätit julskinka sedan förkristen tid men de litterära referenserna stödjer inte detta. Griljerad skinka så som vi känner den idag har ätits av överklassen sedan 1800-talet ungefär och är i jämförelse en ganska modern företeelse.

Använd en färdigkokt om tiden är knapp.

Julskinka

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 10 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1-1,5 kg skinka rimmad
  • 1 st ägg
  • 2 msk skånsk senap
  • 2 msk osötad senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • maizena

Instruktioner

  • Spola av skinkan, men låt nätet sitta kvar. Stick in köttermometern i tjockaste delen. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och sjud sakta på svag värme under lock tills skinkan når 75°C. Ta upp skinkan, spara spadet om du ska göra dopp i grytan. Låt skinkan svalna innan du nätar av den.
  • Sätt ugnen på 225°C. Putsa skinkan jämn och fin och lägg den i en ugnsfast form med ganska låga kanter.
  • Klappa skinkan med en ren handduk och pudra skinkan med maizena, så att griljeringen inte halkar omkring. Blanda ägg, senapssorterna och ev lite salt. Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Pynta med hela nejlikor.
  • Griljera i ugn i cirka 15 minuter mitt i ugnen, eller tills skinkan fått fin färg. Låt skinkan svalna innan du skär den i tunna skivor.

Rulla till toppen