Chokladbollar är gott, och jag har noterat att det nästan undantagslöst är de små som går åt fortast. Gör man dem för stora blir de svåra att äta, det rasar pärlsocker eller kokos överallt och man blir lätt kladdig. Men de små bollarna kan man bokstavligen äta i en munsbit, så det är verkligen värt besväret att göra dem små. Det är viktigt att smöret faktiskt är rumsvarmt innan du börjar, det gör tillvaron så mycket enklare! Lite tålamod i början sparar mycket huvudvärk senare.

Amaretto eller whisky är mycket gott istället för kaffe i smeten.

Chokladbollar för vuxna

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 25 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk amaretto eller en rund, inte väldigt rökig whisky
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Blanda rumsvarmt smör och socker. Blanda ner kakao, vaniljsocker och ungefär hälften av havregrynen. Blanda väl.
  • Tillsätt amaretto eller whisky, och resten av havregrynen. Blanda väl igen.
  • Häll upp pärlsockret på ett fat och rulla bollarna. Tvätta händerna ofta, lätt fuktade händer kladdar mindre.