Chokladbollar är en väldigt flexibel godsak. Om du inte gillar kokosflingor kan de bytas ut mot exempelvis pärlsocker eller färgglatt strössel. Vill du ha en mer vuxen chokladboll kan du blanda i till exempel Amaretto eller whisky.
Om du vill underlätta blandandet går det bra att använda en degkroken på en hushållsassistent, det brukar ge en väldigt välblandad smet plus att du slipper anstränga dig. En före detta kollega gillade chokladbollar men tyckte att det var onödigt jobb att rulla bollarna, i stället åt han med sked rakt ur skålen och kallade det anrättningen för ”chokladbunke”. Men någon måtta får det vara.

Chokladbollar
Tillagningstid 15 minuter
Portioner 25 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 150 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 4 dl havregryn
- kokosflingor
Instruktioner
- Blanda rumsvarmt smör och socker. Blanda ner kakao, vaniljsocker och ungefär hälften av havregrynen. Blanda väl.
- Tillsätt resten av havregrynen. Blanda väl igen.
- Häll upp kokosflingorna på ett fat och rulla bollarna. Tvätta händerna ofta, lätt fuktade händer kladdar mindre.