Ta in kokos i köket

Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.

När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.

Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.

Virgin mango colada

Virgin mango colada

En sval härlig smoothie full av nyttigheter från frukt och kokos. Ett par skedar socker hjälper en mango som inte riktigt hunnit mogna till full sötma, skippa det om du…

Torsk i saffran och kokos

Torsk i saffran och kokos

Eftersom fisken går väldigt fort, sås och fisk blir färdig på 10 minuter, så börjar vi med riset. I riskokare kan riset stå och vänta någon timma utan att det…

Indisk ananaskyckling

Indisk ananaskyckling

Det smidiga med att laga mat i en actifry är att man slipper bry sig om vilken temperatur som ska användas, tid är allt det handlar om. Och det går…

Kokossemla

Kokossemla

Kokos i degen ger en aningen fastare bulle som smakar lätt av kokos och är betydligt saftigare än en vanlig bulle. Pensla bullen med äggula först efter att du gräddat…

Kokossoppa

Kokossoppa

Ingefära, kokos och curry ger denna krämiga soppan härlig smak, men vill du ha den stark får du byta currypastan mot en chilifrukt för det här är en mild soppa.…

Currykyckling i kokossås med sötsur mango

Currykyckling i kokossås med sötsur mango

Mango i mat är underskattat i Sverige, frukt anses generellt vara mer efterrättsbetonat bara för att det är sött men även middagsmaten kan vinna på lite sötma då och då.…

Chokladbollar för vuxna

Chokladbollar för vuxna

Chokladbollar är gott, och jag har noterat att det nästan undantagslöst är de små som går åt fortast. Gör man dem för stora blir de svåra att äta, det rasar…

Toscakaka

Toscakaka

Toscakakan blir snabbt en favorit vid fikat med sin saftighet och med toscaglasyren som kontrast. Du kan byta mandeln mot andra rostade nötter eller kokos om du är allergisk. Toscakaka Försvinnande…

Bananchokladbollar

Bananchokladbollar

Man ska ju inte döma hunden efter håren, men i det här fallet ska du inte döma chokladbollarna efter kokosflingorna. Dessa bananchokladbollar är nämligen rena hälsokosten eftersom det fullständigt saknar…

Vita vinbärspaj med kokos

Vita vinbärspaj med kokos

Ett bra vinbärsår gäller det att passa på att göra godsaker med vinbären, och det är inte bara sylt, saft och gelé man kan göra med vinbär. Vita vinbär passar…

Cheesecake med ananas och choklad

Cheesecake med ananas och choklad

Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…

kladdkaka

Kladdkaka med gojs

Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte…

Rulla till toppen