Känner du till att det vi kallar för kokosnöt, den där bruna ”håriga” saken som gör att den kallas apnöt i vissa delar av världen (eftersom den enda änden av nöten kan associeras med ett aphuvud), egentligen inte är hela koksnäten utan bara den inre delen av kokosnöten? Det finns nästan ingenting på palmen som inte kan användas till något, från mat och dryck till virke och kläder.

När det handlar om kokos i köket så tänker nog de flesta av oss på påsarna med kokosflingor som vi främst använder till olika bakverk. Det är lätt att glömma att det går att hitta både kokosmjölk och kokosgrädde som går att använda i wok, såser och mycket annat.

Så våga ta in kokosen i köket och upptäck en värld av exotiska smakupplevelser.

Kokossemla

Kokossemla

Kokos i degen ger en aningen fastare bulle som smakar lätt av kokos och är betydligt saftigare än en vanlig bulle. Pensla bullen med äggula först efter att du gräddat…

Toscakaka

Toscakaka

Toscakakan blir snabbt en favorit vid fikat med sin saftighet och med toscaglasyren som kontrast. Du kan byta mandeln mot andra rostade nötter eller kokos om du är allergisk. Toscakaka Försvinnande…

Vegetarisk thaiwok

Vegetarisk thaiwok

I veggowoken trängs sojabitarna med helt andra smaker än den här thaiinspirerade woken. Den röda currypastan ger en viss hetta till bitarna som annars kan vara lite tama och om man…

Cheesecake med ananas och choklad

Cheesecake med ananas och choklad

Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi…

Fiskfärsbiff med kokos och chili i Airfryer

Fiskfärsbiff med kokos och chili i Airfryer

När en femåring vill ha mat är det bråttom. Om barnet själv får vara med och blanda och röra vinner jag lite tid. Vilken tur att de här fiskfärsbiffarna blir…

Vegetarisk sötpotatiscurry

Vegetarisk sötpotatiscurry

Sötpotatis är väldigt gott tillsammans med curry, men om du vill ha en starkare curryrätt får du antingen använda en starkare currysort eller tillsätta lite cayennepeppar. Till den här rätten…

Currymangowok med kokos

Currymangowok med kokos

Kokosgrädde har en tjock och krämig konsistens som påminner om raklödder. Den passar mycket bra som bas i grytor och i sås till wok om man vill ha en mjuk…

Torsk i saffran och kokos

Torsk i saffran och kokos

Eftersom fisken går väldigt fort, sås och fisk blir färdig på 10 minuter, så börjar vi med riset. I riskokare kan riset stå och vänta någon timma utan att det…

Vita vinbärspaj med kokos

Vita vinbärspaj med kokos

Ett bra vinbärsår gäller det att passa på att göra godsaker med vinbären, och det är inte bara sylt, saft och gelé man kan göra med vinbär. Vita vinbär passar…

Virgin mango colada

Virgin mango colada

En sval härlig smoothie full av nyttigheter från frukt och kokos. Ett par skedar socker hjälper en mango som inte riktigt hunnit mogna till full sötma, skippa det om du…

Thaiwok

Thaiwok

Den thaiinspirerade woken fungerar både med nudlar och med ris, allt beroende på vad man har hemma och tycker är gott. Tänk på att skära bort det träiga torra på…

Banan- och avokadoyoghurt

Banan- och avokadoyoghurt

Om du inte orkar göra den på morgonen, den tar trots allt hela 10 minuter att få till, så kan du göra den dagen innan och förvara den i burk…