Ett smakrikt och lite syrligt äpple är godast i pannkakor. Riv äpplet på den grova sidan så det inte blir äpplemos av alltihop. Strimlorna kommer att ge pannkakan smak, medan allt för finrivet äpple bara försvinner i smeten utan att tillföra så mycket. Äppelpannkakorna kan serveras med vaniljvisp, grädde eller färska bär.

Tänk på att den extra fukten från äpplena gör att pannkakan måste gräddas lite längre.

Pannkaka med äpple

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 10 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 150 g mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 st äpplen grovt rivna
  • 25 g smör till stekningen

Instruktioner

  • Knäck äggen i en skål och vispa tillsammans med mjölken. Vispa försiktigt ner mjölet och saltet.
  • Skala äpplena och riv dem grovt rakt ner i smeten. Pannkakorna blir lite tjockare och behöver längre stektid med äpple för att bli bra, annars faller pannkakan lätt isär.
  • Häll upp knappt en deciliter smet med äppelriv i stekpannan. Skaka pannan och tilta den så smeten och äpple fördelar sig någorlunda jämt. Stek i medelhet stekpanna i lite smör, ett par minuter på varje sida.