Fritera, nästan utan olja

Pommes i ugnen blir oftast inte så roliga tycker jag. Antingen blir de stenhårda eller sladdriga, men väldigt sällan krispiga på utsidan och härligt mjuka inuti. Klyftpotatis är nästan ännu värre. Så vad gör man då?

Vi satsade på en ActiFry, en ganska stor manick från Tefal som påstås kunna göra pommes och klyftpotatis med enbart 2 matskedar olja. Det visar sig att det kan den absolut, med strålande resultat i stort sett varje gång.

Följer man anvisningarna i det medföljande recepthäftet blir det väldigt bra. Om man fuskar, och inte sköljer potatisen ordentligt eller inte låter den torka som det står att den ska kan det bli lite si och så men då är det inte maskinens fel, utan handhavandefel. Stärkelsen på potatisens yta måste bort innan man kan begära att det ska bli bra pommes helt enkelt, så följ anvisningarna. Det är faktiskt inte svårare än så.

applecots
Äpplekoser, applecots, är ett efterrättsrecept som medföljer maskinen.

Serverar man pommes eller klyftpotatis som en del av en måltid med många olika tillbehör räcker det till fyra personer, men om man hade tänkt låta potatisen ta halva tallriken blir det nätt och jämt över när två tagit. Portionsstorlekarna kan man alltså tvista om, pommesen skulle jag vilja påstå räcker till två rejäla hamburgartallrikar eller tre lite mer normala portioner. Ungefär. Det beror ju också på hur stor i maten man är.

Argumentet att det är en glorifierad varmluftsugn håller inte riktigt eftersom jag inte känner någon som orkar stå och röra sakta i 45 minuter medan potatisen blir klar. Värmen fördelas jämnare och risken att något blir bränt på ena sidan och olagat på andra minskar rejält.

1
Ananaskyckling är inte svår att göra.

Jag stör mig på att den piper så lågt att man måste vara i köket för att ha en chans att höra den. Den skulle gärna fått pipa lite högre eller mer enträget faktiskt. Om man låtit den laga någon maträtt, som t ex ananaskyckling, får man helt enkelt vara på sin vakt och lyssna noga. Å andra sidan piper inte riskokaren alls, den bara skramlar till lite när knappen åker upp, så lite pip är åtminstone bättre än inget.

Hur lätt är den att rengöra? För att ställa saker på sin spets lät jag maskinen stå odiskad över natten så att såsen och ananasresterna skulle torka in ordentligt. Non-stickbeläggningen lät sig inte påverkas, jag tog loss själva paddeln i mitten och sköljde ur kokkärlet med ljummet vatten. Det tog säkert hela 35 sekunder att göra rent maskinen i ljummet vatten. Inget fastnar ju på non-stickmaterial.

Den kan bli lite varm på utsidan. Har du barn i bänkhöjd, i synnerhet klåfingriga diton, kan de nog bli lite rädda men den blir inte varm så man bränner sig på riktigt. Det blir obehagligt varmt, men inte mer. Den är för stor och stabil för att välta.

Det är en koloss till maskin, så den har fått ett eget skåp. Men den åker in och ut så ofta att den står framme halva tiden i alla fall, trots att den är lite i vägen om man inte har ett väldigt rymligt kök.

Rulla till toppen