Amerikanska pannkakor är tjocka plättar och det här receptet är väldigt snabblagat. Du har plättarna på bordet inom en halvtimma från det att du börjar vispa, om din spis är någorlunda snabb. Om du som jag använder gjutjärnslagg går det väldigt fort när laggen väl nått rätt temperatur. Då kan det vara enklast att använda två gafflar för att vända plättarna utan att bränna sig.

Toppa med något du tycker om, t ex en god sylt eller färska bär.

Amerikanska pannkakor

Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 28 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör smält eller flytande
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • smör till stekningen

Instruktioner

  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Vispa först ner mjölk, därefter smör och sist ägget. Vispa smeten slät.
  • Hetta upp laggen och pensla den med smör mellan gräddningarna. I min lagg ryms cirka 1 msk smet per pannkaka, vilket ger totalt 4 stekningar, dvs 28 plättar.
  • Stek i knappt 2 minuter, eller tills de första bubblorna dyker upp beroende på hur snabb spis du har.
  • En stektid närmare 2 minuter ger ett ljusare resultat, medan de mörkare behöver närmare 3 minuter. Prova dig fram till vilket du tycker är godast.
  • Servera nygräddade med exempelvis en god sylt, färsk frukt eller choklad- eller colasås.