I ”Mikaku” skriver Eiko om omelettrullen, att det finns lika många recept som det finns husmödrar i Japan. Det här receptet är stulet rakt av ur hennes bok, även instruktionerna.
Dashimaki tamago
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 1 rulle
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 5 st ägg
- 5 msk dashibuljong
- 5 tsk socker
- 1 tsk soja mörk
- 1/3 tsk salt
- olja till stekningen
Instruktioner
- Blanda ingredienserna i en kastrull.
- Den olja som används till stekningen får gärna vara använd sedan tidigare, till t ex tempura. Använder du ny olja bör du hetta upp en och låta den svalna en gång. Fukta ett hushållspapper och smörj stekpannan med oljan.
- Värm en stekpanna på stark värme, sänk värmen och häll i så mycket ägglösning att det precis täcker botten. När äggsmeten börjar puttra och är till hälften stannad är det dags att börja rulla omeletten.
- Ta upp en flik av omeletten, ca 3 cm, och vik den över resten. Rulla upp den helt och hållet men låt den ligga kvar i pannan. Den ska se ut som en crêpe.
- Den del av stekpannan som blivit tom smörjer du snabbt med olja igen. Häll i ny ägglösning i pannan så det täcker, lyft upp den lilla rullen och häll in smet även in under den.
- När det börjar bubbla rullar du upp den nya omeletten runt den tidigare. Upprepa tills du har slut på äggsmet.
- Vill du ge omelettrullen lite form kan du ta en bambumatta till hjälp och ge den form. Skär i bitar.