Det finns hamburgare, och så finns det hamburgare

Assistenten jag fick av min fästman i födelsedagspresent hade en köttkvarn som vi testade ganska omgående. 1 kilo högrev utan ben maldes ner tillsammans med 280g bacon, för att sedan bli hamburgare. Jag valde bacon för smaken och fettets skull, högreven vi fick tag i var förhållandevis mager och en god färs till hamburgare har jag läst mig till bör ha åtminstone 20% fett.

Det blev otroligt gott! Vi malde färsen två gånger för att vara säkra på att det verkligen blev blandat. Att man måste mala färsen två gånger känns i efterhand som uppenbart. Skillnaden mellan första och andra malningen var markant. Jag tror jag föredrar de stora hålen, grovmalen färs kändes lättare att hantera. Som tur var glömde jag att salta, jag läste mig till i efterhand att man inte ska ha salt i själva färsen utan vänta med det till själva stekningen. Detta för att saltet ändrar konsistensen på färsen och gör den mindre trevlig. Sen gjorde jag burgare av färsen och stekte, och det blev ju så saftigt och gott att det nästan är skrämmande. Jag lärde mig att när man väl ska krydda burgarna vid stekning kan man ta i ganska ordentligt.

Det kanske inte blir de billigaste burgarna, men jag kan sätta pengar på att det blev de godaste.

Rulla till toppen