För allt smör i Småland

För ett tag sedan fick jag för mig att göra eget smör. Så jag hällde 5dl grädde i assistenten, sen lät jag den gå medan jag plockade lite disk. Efter en stund började det bildas små gryniga klumpar i blaskigt vatten så då droppade jag i rapsolja av en exklusivare sort som jag har hemma för smaksättningar och liknande.

Eftersom vi är vana vid syrligare smör i Skandinavien kan man arbeta in ett par matskedar filmjölk eller matlagningsyoghurt tillsammans med saltet och oljan, så blir det dels mer bredbart och dessutom mindre sött än det rena ”råsmöret” som bildas när kärnmjölken och smöret separerar.

Jag fortsatte att vispa till massan i skålen inte ändrade utseende mer. Då som först silade jag av vätskan (ja, jag hällde ut kärnmjölken den här gången. Jag hade inte tänkt baka inom en snar framtid ändå). Tog upp den och kramade den i kallvatten tills den inte längre läckte mer av det vita vattnet, en process jag fått veta kallas att man ”tvättar smöret”.

Är det någon ekonomi i det hela då? Nej, knappast. Men man gör det inte för ekonomin heller, lika lite som man gör egen majonnäs för ekonomin. Det känns bra att göra något själv. Något eget.

Om nu 5dl grädde blir cirka 200g smör, eller därikring, blir det knappt 50:- för ett halvkilo, ungefär 100:-/kilot om jag inte räknat fel. Ett paket smör kostar i runda slängar 25:-, eller 50:-/kg.

Provsmak på knäckemacka blev oroande gott – Arlas smör har inte en chans. Jag undrar om det är annorlunda att baka på hemgjort smör? Jag vet i alla fall vad jag ska använda för att göra gott kryddsmör i fortsättningen!

Rulla till toppen