Hallongrottor

Hallongrottan är en klassisk svensk småkaka på fikabordet. På engelska kallas den thumbprint cookie från gropen man gör i kakan för sylten. Oavsett om du väljer att göra små munsbitstora kakor, som i det här receptet, eller lite större i form så är det en njutbar klassiker. Det går lika bra med annan stabil sylt om man inte gillar hallon.

Hallongrotta

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Författare: Annica
Portioner 40 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 200 g smör rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl hallonsylt

Instruktioner

  • Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt.
  • Blanda smör och socker i matberedare. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir stora smulor. Bearbeta degen med handkraft det sista för att få en jämn och fin deg.
  • Låt degen vila 1 timma i kylen.
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela degen i två delar och lägg in den ena delen i kylen igen medan du arbetar med den andra halvan.
  • Dela degen i två, rulla ut i två längder och dela längderna i 10 bitar vardera. Försök göra dem ungefär lika stora. Rulla bitarna till runda bollar och tryck till med ett finger så du får en grop i varje.
  • Lägg ut kakorna på bakplåt med smörpapper och fyll groparna med lite sylt.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 16-18 minuter, beroende hur snabb ugn du har. Håll koll på färgen, de ska fortfarande se lite bleka ut när du tar ut dem. Om de blir övergräddade blir de torra. Låt dem svalna på plåten.
  • Ta ut resten av degen ur kylen och dela degen i två, rulla ut i två längder och dela längderna i 10 bitar vardera. Försök göra dem ungefär lika stora. Rulla bitarna till runda bollar och tryck till med ett finger så du får en grop i varje.
  • Lägg ut kakorna på bakplåt med smörpapper och fyll groparna med lite sylt.
  • Grädda kakorna 16-18 minuter, nu bör du ha ganska bra koll på hur länge kakorna ska vara inne. Andra plåten brukar bli bäst. Låt kakorna svalna på plåten.
  • Förvara i plåtburk, torrt och svalt.
Rulla till toppen