Jordgubbsglass med likör

Jordgubbslikören kommer väl till pass i den här skapelsen, glassen får en fyllig och rik jordgubbssmak med lite extra sting. Hur mycket likör du tar beror helt på hur mycket smak det blev när du gjorde likören, smaka dig fram.

Färska jordgubbar är förstås bäst, men om du saknar det av någon anledning går det med frysta också. Dra då ner mängden vätska lite eftersom de frysta jordgubbarna bidrar med mer vätska än färska.

Det här receptet är i grunden ett av svärsonens recept från hans utbildningsmaterial från kockutbildningen.

Jordgubbsglass med likör

Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde ovispad
  • 5 dl mjölk
  • 200 g strösocker
  • 6 st äggulor
  • 3-5 msk jordgubbslikör beror på likören i fråga
  • 250 g jordgubbar färska

Instruktioner

  • Rensa och snoppa jordgubbarna. Dela de största.
  • Koka upp mjölk och grädde i en kastrull.
  • Vispa äggulor och socker poröst.
  • Häll den varma gräddmjölken över äggskummet och häll tillbaka allt i kastrullen.
  • Sjud långsamt tills du kan blåsa en "ros" på en upp och nervänd skopa. Lägg ner jordgubbarna och jordgubbslikören i smeten, och rör om. Somliga gillar bärbitar i glassen, då ska du inte röra för mycket. Vill du ha slätare smet får du röra mycket och mosa alla jordgubbar med sleven.
  • Låt sedan blandningen svalna.
  • Häll ner avkylda smeten i glassmaskinen och kör den enligt instruktionerna för just din maskin. I små glassmaskiner händer det ibland att det fryser fast en hinna av glass på insidan av glastrumman. Detta kan förhindras genom att du stänger av frysknappen och låter maskinen gå några minuter innan du tar upp glassen.
Rulla till toppen