Nougatglass

Det här är en smaksättning som delar befolkningen i två. De som älskar nougat och de som kräks tyst i munnen av det. Tar man hela förpackningen nougat som vi gjorde blir smaken intensiv och glassen väldigt mäktig. Tycker man om smakrik glass är det här verkligen den rätta.

Det kan bli för mycket av det goda för en del, dra då ner mängden nougat och/eller socker en aning. Börja med hälften ungefär, och smaka dig fram till hur mycket du tycker är lagom. Man får en bra indikation av slutresultatet genom att smaka på den ljumma glassmeten.

Det här receptet är i grunden ett av svärsonens recept från hans utbildningsmaterial från kockutbildningen.

 

Nougatglass

Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Portioner 1 liter
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde ovispad
  • 5 dl mjölk
  • 200 g strösocker
  • 6 st äggulor
  • 250 g nougat

Instruktioner

  • Koka upp mjölk och grädde i en kastrull.
  • Vispa äggulor och socker poröst.
  • Häll den varma gräddmjölken över äggskummet och häll tillbaka allt i kastrullen.
  • Sjud långsamt tills du kan blåsa en "ros" på en upp och nervänd skopa. Skär nougaten i bitar och lägg ner i smeten, och rör om till det löst sig så mycket som du vill att det ska. Somliga gillar nougatklumpar i glassen, då ska du inte röra för mycket. Vill du ha helt slät smet får du röra mycket.
  • Låt sedan blandningen svalna.
  • Häll ner avkylda smeten i glassmaskinen och kör den enligt instruktionerna för just din maskin. I små glassmaskiner händer det ibland att det fryser fast en hinna av glass på insidan av glastrumman. Detta kan förhindras genom att du stänger av frysknappen och låter maskinen gå några minuter innan du tar upp glassen.
Rulla till toppen