Kryddväxterna växter så det knakar på vår balkong. De älskar värmen, ljuset och att det är vindstilla.
Kryddväxterna växter så det knakar på vår balkong. De älskar värmen, ljuset och att det är vindstilla.

Jag fyller gärna mina balkonglådor med kryddväxter i stället för blommor nu för tiden. Kryddväxter är tacksamma, lättskötta och har en tendens att växa bortom all kontroll eftersom jag klipper i dem hela tiden. Matlagningen får sig ett lyft samtidigt som balkongen får en fantastisk doft.

Vår balkong har söderläge så den kan bli väldigt varm. Därför har vi investerat i balkonglådor med självbevattning, men inte ens det hjälper alla gånger utan vi får vattna både morgon och kväll när solen ligger på som mest. Men kryddväxterna älskar det! Andra växter vi prövat har varit mindre lyriska, tomaterna har älskat värmen men de kräver en förskräcklig massa vatten för att inte se ut som eterneller och i slutänden har vi ändå förlorat slaget mot den gassande hettan.

Basilikan är lite känsligare än exempelvis oregano eller timjan, och rosmarin är en tuff överlevare som jag hållit vid liv riktigt länge. Citronmeliss och mynta blir väldigt vackra och buskiga om man beskär dem lite lagom hårt, men jag är alltid för försiktig med saxen. Växterna tål betydligt mer än jag tror, något jag upptäcker varje sommar och glömmer till varje vår. Förhoppningsvis ska jag få rum med dill, persilja, gräslök och koriander i år också, säsongen börjar när som helst nu!