I äppeltider är det lika bra att passa på. Till pajer är det gott med ett syrligare äpple, ett med mycket smak. Om du har tillgång till äppelträd kan du passa på att göra flera pajer och spara i frysen. Om du gör pajerna i portionsstorlek får du justera gräddningstiden något. Använder du kanel och äppelklyftor som garnering får du vara beredd på att kanelen kan se ganska mörk ut på de ljusa äpplena. Peta med sticka för säkerhets skull, så att pajen verkligen är klar innan du tar ut den.

Äppelpaj går att göra på många sätt.
Äppelpaj
Äppelpaj går att göra på många sätt.
Portioner Tillagningstid
5portioner 1timme
Portioner
5portioner
Tillagningstid
1timme
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  Pajdeg
  1. Om du gör pajdegen i matberedare är det bara att lägga alla ingredienser i skålen och köra tills du fått en deg. Om du gör den för hand finfördelar du kallt smör med en gaffel, ner i mjölet tills du får en smulig massa. Vispa sönder ägget i ett glas och rör snabbt ner det i degen. Låt degen vila i kylskåpet cirka en kvart.
  Fyllning
  1. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Rör ner äggen, ett och ett och rör med slev tills du fått en pösig massa. Riv äpplena grovt på rivjärn rakt ner i smeten. Här får du jobba ganska snabbt för rivet äpple blir brunt på nolltid.
  1. Tryck ut degen i en form, cirka 24cm i diameter. Häll fyllningen i den klädda formen och garnera med lite äppelbitar och pudrad kanel. Grädda tills äggsmeten stelnat, 200°C långt ner i ugnen, i cirka 30-35 minuter.
  2. Serveras ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.