Vaniljsås

En vaniljsås är inte så svår att göra från grunden, och den blir så god att smaklökarna lockar sig av förtjusning. I min gamla kokbok står det 5-6 portioner på det här receptet, men jag är inte helt övertygad om att det stämmer. Den är lite för god för att räcka till så många!

Vaniljstången sätter en underbar smak på såsen.

Vaniljsås

Måltid: Efterrätt
Kök: England
Tillagningstid 45 minuter
Kalorier: 232kcal
Portioner 5 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 st äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Skär upp vaniljstången på längden. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången.
  • Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 minuter så att grädden tar smak ordentligt.
  • Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Häll i det i resten av grädden och sjud på låg värme tills såsen tjocknat. Använd inte stålredskap i aluminiumkastrull, då blir såsen lätt gråaktig. Låt svalna.
  • Vispa vispgrädden och blanda den med den kalla såsen.

Nutrition

Kalorier: 232kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 4g | Fat: 20g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Kolesterol: 150mg | Natrium: 42mg | Kalium: 121mg | Fiber: 3g | Socker: 4g | Vitamin A: 750IU | Vitamin C: 0.8mg | Kalcium: 100mg | Järn: 0.2mg

Rulla till toppen