Konjaktmarinerad saffran är egentligen en ingrediens att använda när du exempelvis ska göra saffransbullar. Man skulle kunna kalla det för saffran på steroider, för om du har tålamod att låta blandningen vila i några månader kommer du att få en helt otrolig komponent i dina saffransbullar. Det är dessutom larvigt enkelt att göra, ändå ger det så stort mervärde.

Du vet säkert redan att saffran i sig har en väldigt stark doft och smak redan som det är, antingen malt till ett pulver eller som hela pistiller. En del av smakämnena och färgämnena i saffran är vattenlösliga och det är därför som de löser upp sig i degvätskan. Andra ämnen i saffran är dock inte vattenlösliga men kan lösas i alkohol, så genom att bland saffranet med konjak får du en mustig saffransblandning som är helt underbar. I praktiken sparar du dessutom på det dyra saffranet, vilket kan visas med lite enkel matematik. De vattenlösliga delarna kommer fortfarande att lösa upp sig så du kommer inte att förlora något.

Antingen kan du använda en påse saffran när du bakar, eller en tesked med konjakssaffran. En påse saffran blandas med två matskedar konjak (vilket motsvarar sex teskedar). En påse saffran räcker alltså mycket längre om du blandar den med konjak. Du kan till och med dubbla mängden när du bara för att få extra mycket färg och smak och det räcker ändå längre än en påse.

Så kom ihåg: en tesked konjakssaffran motsvarar en påse saffran, men glöm inte att skaka flaskan innan du använder blandningen.

Saffranssmak på steroider.
Konjaksmarinerad saffran
Saffranssmak på steroider.
Portioner Förberedelsetid
6portioner 2minuter
Portioner Förberedelsetid
6portioner 2minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Häll ner saffranet (det malda pulvret eller de hela pistillerna) i en liten ren flaska.
  2. Häll på konjak.
  3. Förslut flaskan och låt den stå mörkt tills du ska använda den.