Anledningen till att det bara är äggulorna vid pensling är lika enkel som logisk – det är gult saffransbröd, och det guldgula förstärkt om man bara använde gula. Jag hoppar dessutom över det gamla så kallade husmorsknepet att blanda saffran med en sockerbit i en mortel och stöta socker och saffran tillsammans. Det är ett onödigt moment som tar tid, saffranet är redan i pulverform, och ingen kommer att märka någon skillnad.
Om du däremot använder motsvarande mängt hela saffranspistiller, rekommenderar jag att du använder sockerbit och mortel.
Simpelbullar med saffran för bakmaskin
Tillagningstid 2 minuter
Portioner 16 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 400 g vetemjöl
- 1 pkt saffran
- 2,5 dl mjölk
- 0,5 pkt jäst för söta degar
- 2 st äggulor
Instruktioner
- Blanda smör, strösocker, salt, vetemjöl och saffran i bakmaskinens tråg.
- Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i mjölken under omrörning. När jästen har löst upp sig, häll ner mjölk och jästblandningen i bakmaskinens tråg.
- Starta bakmaskinen med inställningen "deg" eller motsvarande, så att ingenting gräddas utan maskinen enbart tar hand om knådning och jäsning.
- När bakmaskinen är färdig, stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora bitar, dela dessa i två lika stora bitar, och så vidare. Fortsätt tills du har sexton lika stora bitar.
- Använd handflatorna för att rulla degbitarna tills de är runda degklot. Placera de blivande bullarna på en plåt och låt jäsa under bak-/kökshandduk i cirka 40 minuter.
- Värm ugnen till 225°C. Pensla bullarna, dekorera med strö- eller pärlsocker, och grädda bullarna mitt i ugnen i 5-10 minuter.