I en autentisk kung pao ska kycklingköttet marineras innan det steks hastigt i het olja, och den speciella smaken får du från sechuanpepparkornen. Om du inte hittar dem i butiken kan du mortla vitpeppar, det blir inte exakt samma sak.

Många snabbmatsrestauranger gör en sorts kung pao, men använder då ingredienser som exempelvis apelsin och kan byta kycklingen mot annat kött, vanligtvis fläskkött. Kung pao-kyckling är en klassiker i det kiniesiska köket, sannolikt skapad någon gång på 1800-talet i provinsen Sechuan i Kina. Rätten finns i många lokala variationer runt om i Kina, de flesta inte fullt lika heta och kryddiga som originalet.

Sechuanpeppar är namnet till trots ingen peppar, utan tillhör vinruteväxterna och är närmast släkt med citrusfrukterna såsom apelsin och citron. Kryddan består av ytterhöljet av en liten frukt från ett flertal växter i släktet Zanthoxylum. Den används både inom traditionell kinesisk medicin och matlagning, och är en av fem ingredienser i den kinesiska kryddblandningen Fem Kryddor.

 

Sechuan Kyckling Kung Pao
Smakrik, och fantastiskt god klassisk kinesisk rätt.
Sechuan Kyckling Kung Pao
Smakrik, och fantastiskt god klassisk kinesisk rätt.
Portioner Tillagningstid
4personer 30min
Portioner
4personer
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: personer
Ingredienser
Portioner: personer
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skala och hacka vitlöken. Hacka salladslöken i bitar. Skala och hacka moroten i bitar. Skala och hacka broccolistammen i bitar, buketterna kan du spara och använda till någon annan rätt. Hacka jordnötterna. Dela kycklingköttet i bitar. Mortla pepparkornen.
  2. Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över kycklingen. Blanda väl och ställ åt sidan.
  3. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål. Blanda väl och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp en wok på högsta värmen tills den ryker. Häll i oljan och tillsätt vitlök, ingefära, sichuanpeppar och chiliflakes. Vänd direkt ner kycklingen och stek till den är precis genomstekt.
  5. Häll över den stekta kycklingen i en skål och fräs sedan broccoli, morot och salladslök i 1 minut på hög värme.
  6. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och häll på såsen. Tillsätt jordnötter och rör om så allt täcks av såsen.
  7. Servera genast med nykokt jasminris.