Mandelmassa är inte särskilt svårt att göra om man har en mandelkvarn, men väldigt användbart i småkakor och andra bakverk. Jag har haft svårt att hitta något om mandelmassans ursprung, det enda jag lyckats ta reda på är att vi grejat med mandelmassa i olika former i många hundra år.

Mandelmassa
Skålla och skala inte mandeln om du ska använda mandelmassan i semlor.
Mandelmassa
Skålla och skala inte mandeln om du ska använda mandelmassan i semlor.
Portioner Tillagningstid
250g 15min
Portioner
250g
Tillagningstid
15min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: g
Ingredienser
Portioner: g
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. Skippa det här steget om du ska göra mandelmassa till semlor.
  2. Mixa mandlarna mycket fint i matberedare eller mal mandlarna med mandelkvarn.
  3. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Det här gör jag helst för hand, så jag känner när mandelmassan har det rätta motståndet.
  4. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt.