Det är inte ovanligt att jag får äggvitor över, och då är det inte speciellt svårt att vispa ihop maränger. Matberedaren är mycket bra på att vispa hårt och länge! Marängens ursprung är omtvistat, men Schweiz är en het kandidat även om det redan i antikens Grekland gjordes en småkaka på vispad äggvita och honung.
Maräng
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Portioner 25 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 st äggvitor
- 2 dl strösocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och tillsätt lite socker i taget tills allt är ihällt. Smeten ska vitna och därefter tjockna.
- Låt matberedaren vispa smeten tills den är så tjock att den inte vill släppa vispen och är tjock och trög att hantera.
- Använd en sked och klicka över smeten i en fryspåse. Kläm ner smeten längst ner och klipp upp ett litet hål i ena hörnet, så har du en perfekt spritspåse!
- Spritsa ut maränger i den storlek du vill ha dem och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter, eller tills de är helt torra och släpper bakplåtspappret.