Naturell kvarg kan vara lite syrlig i smaken och aroniasaft kan lätt vara lite sträv, så för att det ska bli lent och gott i munnen till våfflorna behövs det lite socker. Man får prova sig fram, eftersom aroniasaft kan vara olika stark beroende på vem som kokat den och vilken årgång det är. Det hänger också på vilken kvarg du köpt hem, vissa märken är syrligare än andra.

Denna våfflan serveras lämpligen nygräddad eller ljummen. Blir den kall förlorar den fraset.

Våfflor med aroniakvarg

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör smält, avsvalnat
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk
  • kvarg
  • aroniasaft
  • strösocker

Instruktioner

  • Smält smöret. Låt det svalna. Kyl inte smöret snabbt, då blandar det sig sämre med smeten och fastnar lättare.
  • Mät upp mjölet i en skål. Blanda i bakpulver och salt. Gör en liten grop i mitten och häll i lite mjölk. Rör ut den i mjölet. Fortsätt tillsätta mjölk och röra ut den i gropen tills det inte finns någon grop kvar och mjölken är slut, och du har en slät smet.
  • Tillsätt det svala smöret. Inför första stekningen i våffeljärnet kan du smörja med lite extra smör, efter det kommer det inte att behövas, smöret i smeten kommer att smörja laggen.
  • Mät upp cirka en deciliter smet och grädda gyllengula våfflor.
  • Blanda aroniasaft, kvarg och smaka av med lite socker. Riv choklad. Servera nygräddade våffelhjärtan med aroniakvargen och lite choklad på toppen.