Kärt barn har många namn, men ska man tro Norrmejerier, som saluför osten i fråga, heter pajen just Västerbottenostpaj och inget annat, även om du på nätet kommer att hitta alla möjliga namnförslag, som exempelvis västerbottenpaj, Westerbottensostpaj eller vb-paj. Jag har testat ganska många varianter av ostpaj, men det är den här jag återvänder till när jag vill vara säker på att det ska bli gott.

Ett givet tillbehör till kräftskivan eller vickningen. En välgjord västerbottenostpaj är lätt att älska.

Västerbottenostpaj

Måltid: Huvudrätt, Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Kalorier: 581kcal
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajskal

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 150 g ost västerbottenost, riven
  • 3 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar nymalen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
  • Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
  • Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
  • Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.

Nutrition

Kalorier: 581kcal | Carbohydrates: 39g | Protein: 17g | Fat: 40g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Kolesterol: 249mg | Natrium: 301mg | Kalium: 174mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 10% | Vitamin C: 0.5% | Kalcium: 21% | Järn: 17%