Äldsta dottern är fena på det där med att greja med efterrätter, och vad passar bättre nu när blåbären börjar mogna än en blåbärscheesecake till kaffet? Den är alldeles lagom tung och mäktig för att fungera som efterrätt efter kräftkalaset också, den är allra godast efter ett dygn i kylen men risken finns att den inte överlever så länge.

Lika god smak som spännande färgsättning.

Blåbärscheesecake

Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Tillagningstid 5 timmar
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Botten

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 300 g digestivekex

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • 1 dl svartvinbärssaft outspädd
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 400 g blåbär
  • 600 g färskost typ Philadelphia
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g socker

Instruktioner

Botten

  • Smält smöret i en kastrull och smula kexen fint.
  • Blanda smöret och smulorna ordentligt och tryck ut massan i formen, använd baksidan av en sked för att få en jämn yta. Om du vill förgrädda bottnen gör du det i mitten av en 150°C varm ugn i cirka 10 minuter.
  • Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning

  • Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
  • Värm upp svartvinbärssaften och smält gelatinet i saften, låt det svalna. Vispa grädden.
  • Krossa 300g av blåbären och blanda med svartvinbärssaften.
  • Lägg rumstempererad färskost i en skål och blanda i vaniljsocker och socker. Blanda ner 100 g av de okrossade blåbären, och svartvinbärssaften, rör sedan ner vispade grädden. Använd en sked och vänd försiktigt, och mosa inte de hela bären.
  • Häll blandningen i botten och låt i kylen i minst fyra timmar.