Cheesecake är ett bra sätt att ta tillvara säsongens sista jordgubbar, de där som kanske inte är så superfina men de ska ju ändå mosas och mixas i smet så då syns det ju inte om de inte hade den perfekta formen eller färgen. De allra vackraste sparar du givetvis till garnering, eller serverar som de är i en skål med grädde och socker.
Jordgubbscheesecake
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
Botten
- 12 st digestivekex
- 80 g smör
- 3 msk socker
Fyllning
- 300 g färskost naturell
- 1 burk kondenserad mjölk
- 5 st ägg
- 250 g jordgubbar färska
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen, blanda med socker. Smält smöret och häll ner det i smulorna. Rör om ordentligt och tryck ut i en 24cm stor form.
- Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt botten svalna.
- Rensa, skölj och mosa de färska jordgubbarna och blanda den med färskost, kondenserad mjölk och ägg i en bunke. Vispa så att allting blandas ordentligt eller använd stavmixer.
- Häll blandningen i formen ovanpå den nu svala bottnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter - 60 minuter.
- Låt svalna i formen innan du lossar den från kanterna med en vass kniv. Blir allra godast om man kan vänta till dagen efter, då hinner smakerna utvecklas ordentligt.