När plommonen blir färdiga har man sällan speciellt lång tid på sig från det att frukterna har mognat tills att de är antingen övermogna och halvruttna eller uppätna av fåglarna. Med andra ord kan det vara bra att kunna åstadkomma mycket med plommonen på kort tid, och då är det sällan dags för fnutterier. Mycket på kort tid och lagra för vintern, det är modellen. Därför är den här plommonmarmelanden väldigt praktisk eftersom den innehåller få ingredienser, blir väldigt god och det enda pyssliga är att kärna ur plommonen.
En sak värt att tänka på är mängden socker, beroende på hur söta plommon du använder kan du behöva justera mängden lite uppåt eller lite nedåt. Börja med att ta lite mindre socker än vad som står i receptet, sedan provsmakar du under kokningen och fyller på tills du tycker att det är lagom.
Plommonmarmelad
Ingredienser
- 2 liter plommon Urkärnad vikt
- 750 gr syltsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Se till att skaft och liknande skräp är bortplockat.
- Lägg plommonbitarna, socker och vaniljsocker i en kastrull.
- Koka marmeladen i 20 minuter.
- Häll upp i rena burkar och förslut medan marmeladen fortfarande är het, så att burkarna får ett trevligt vacuum som ökar hållbarheten.