Blomkålsgratäng

Blomkålen är underskattad i köket, bara 100g ger dig nästan hela dagsbehovet av C-vitamin och som alla kålväxter innehåller den mängder med antioxidanter. Om du tröttnat på att servera den kokt i en skål vid sidan av lunchen eller middagen kan du alltid låta blomkålen ta plats i en gratäng. Inte nog med att det är gott, det är nyttigt också! Blanda blomkål och broccoli för en mer färgsprakande upplevelse, om du tycker blomkålsgratäng blir för blekt.

Blomkålsgratäng

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g blomkål
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 krm muskotnöt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk Maizena ljus redning
  • 4 msk riven ost ev mer om du inte har en riktigt smakstark ost hemma
  • salt och svartpeppar efter tycke och smak

Instruktioner

  • Ansa, skölj och dela blomkålen i lagom stora buketter. Förkoka dem och häll av vattnet.
  • Blanda crème fraiche, kryddor, redning och krossade vitlöksklyftor i en bunke.
  • Lägg blomkålen i en ugnsfast form och blanda ner crème fraicheröran noga. Strö över osten.
  • Gratinera i mitten av en 225°C varm ugn i cirka 10 minuter, eller tills osten fått vacker färg.

Rulla till toppen