Blomkålen är underskattad i köket, bara 100g ger dig nästan hela dagsbehovet av C-vitamin och som alla kålväxter innehåller den mängder med antioxidanter. Om du tröttnat på att servera den kokt i en skål vid sidan av lunchen eller middagen kan du alltid låta blomkålen ta plats i en gratäng. Inte nog med att det är gott, det är nyttigt också! Blanda blomkål och broccoli för en mer färgsprakande upplevelse, om du tycker blomkålsgratäng blir för blekt.
Blomkålsgratäng
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 800 g blomkål
- 4 dl crème fraiche
- 1 krm muskotnöt
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk Maizena ljus redning
- 4 msk riven ost ev mer om du inte har en riktigt smakstark ost hemma
- salt och svartpeppar efter tycke och smak
Instruktioner
- Ansa, skölj och dela blomkålen i lagom stora buketter. Förkoka dem och häll av vattnet.
- Blanda crème fraiche, kryddor, redning och krossade vitlöksklyftor i en bunke.
- Lägg blomkålen i en ugnsfast form och blanda ner crème fraicheröran noga. Strö över osten.
- Gratinera i mitten av en 225°C varm ugn i cirka 10 minuter, eller tills osten fått vacker färg.