Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom.
Bostongurka i sig är ett registrerat varumärke som ägs av Procordia, men termen har blivit så vitt utbredd i svenskan att det även omfattar hackad gurka i ättikslag från andra tillverkare på ungefär samma sätt som Teflon, Keso och Termos gått från varumärke till varumärkesord.

Bostongurka
Tillagningstid 2 timmar 20 minuter
Portioner 1 burk
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 2 st slanggurka stora
- 1 st röd paprika den lite sötare, spetsiga
- 0,5 st gul lök stor
- 0,5 st purjolök normalstor, eller en hel liten
- 1 msk senapsfrö
- 1 l vatten
lag
- 3 dl socker
- 2 dl vatten
- 1 dl ättika 24%
- 1 msk salt
- 2-3 st dillkvistar
Instruktioner
- Finhacka gurka, lök och purjolök. Lägg hacket i en skål tillsammans med senapsfrön. Ska du ha t ex en tesked finhackad chili lägger du i den nu också.
- Koka upp vattnet och häll över hacket. Låt stå tills vattnet svalnat innan du silar.
- Koka lagen av socker, salt, ättika, vatten och dill.
- Lägg gurkblandningen i lagen och låt koka minst 10 minuter, tills den blivit simmig och lite trög i konsistensen. Det ska inte vara för mycket vätska kvar.
- Fyll gurkmixen i väl rengjord burk och förvara i kylskåp.