Det är faktiskt mycket enklare att göra egen bostongurka än de flesta tror, och du kan få exakt den kryddning du önskar dessutom.

Bostongurka i sig är ett registrerat varumärke som ägs av Procordia, men termen har blivit så vitt utbredd i svenskan att det även omfattar hackad gurka i ättikslag från andra tillverkare på ungefär samma sätt som Teflon, Keso och Termos gått från varumärke till varumärkesord.

 

Grundreceptet är väldigt gott, resultatet blir en smakrik gurkmix utan tillsatser.

Bostongurka

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar 20 minuter
Portioner 1 burk
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st slanggurka stora
  • 1 st röd paprika den lite sötare, spetsiga
  • 0,5 st gul lök stor
  • 0,5 st purjolök normalstor, eller en hel liten
  • 1 msk senapsfrö
  • 1 l vatten

lag

  • 3 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl ättika 24%
  • 1 msk salt
  • 2-3 st dillkvistar

Instruktioner

  • Finhacka gurka, lök och purjolök. Lägg hacket i en skål tillsammans med senapsfrön. Ska du ha t ex en tesked finhackad chili lägger du i den nu också.
  • Koka upp vattnet och häll över hacket. Låt stå tills vattnet svalnat innan du silar.
  • Koka lagen av socker, salt, ättika, vatten och dill.
  • Lägg gurkblandningen i lagen och låt koka minst 10 minuter, tills den blivit simmig och lite trög i konsistensen. Det ska inte vara för mycket vätska kvar.
  • Fyll gurkmixen i väl rengjord burk och förvara i kylskåp.