För många år sedan snubblade jag över en burk bostongurka smaksatt med chili, men bortsett från den där enda burken så har jag aldrig sett den igen efter det. Men gör man sin egen gurkmix kan man smaksätta den med vad man vill utöver de kryddor som grundreceptet innehåller.

 

En smakrik chilihet gurkmix, perfekt till det grillade köttet eller korven.

Gurkmix med chili

Måltid: Tillbehör
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar 20 minuter
Portioner 1 burk
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st slanggurka stora
  • 1 st chilifrukt habanero eller annan stark chili
  • 1 st röd paprika den lite sötare, spetsiga
  • 0,5 st gul lök stor
  • 0,5 st purjolök normalstor, eller en hel liten
  • 1 msk senapsfrö
  • 1 l vatten

lag

  • 3 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl ättika 24%
  • 1 msk salt

Instruktioner

  • Finhacka gurka, lök, chili och purjolök. Lägg hacket i en skål tillsammans med senapsfrön.
  • Koka upp vattnet och häll över hacket. Låt stå tills vattnet svalnat innan du silar.
  • Koka lagen av socker, salt, ättika och vatten.
  • Lägg gurkblandningen i lagen och låt koka minst 10 minuter eller mer, tills den blivit simmig och lite trög i konsistensen. Det ska inte vara för mycket vätska kvar.
  • Fyll gurkmixen i väl rengjord burk och förvara i kylskåp.