Chokladtryffeln är en mjuk chokladgodis som man kan forma på många olika sätt. Men passa på medan smeten fortfarande är rumstempererad, för när den kallnat helt blir den lätt omedgörlig om du vill rulla bollar. Den här smeten lämpar sig ovanligt väl för pralintillverkning också, eftersom den stelnar bra när den fått stå i kylskåpet ett tag.

Chokladtryffeln går bra att forma till praliner också.

Chokladtryffel

Måltid: Tillbehör
Kök: Okänt
Kalorier: 171kcal
Portioner 20 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1,5 dl grädde
  • 100 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 3 msk brun farin
  • 1 msk vanilj
  • 2 msk amaretto mandellikör
  • 1 dl kakao garnering

Instruktioner

  • Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar.
  • Tillsätt choklad, farinsocker, vaniljsocker och Amaretto. Rör tills chokladen smält.
  • Låt svalna i kylskåp, 1-1,5 timma. Spritsa ut toppar, forma till praliner eller kulor och garnera med kakao.
  • Amaretto kan bytas mot t ex kaffe, kardemumma, konjak eller apelsin.

Nutrition

Kalorier: 171kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 2g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 0.3g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 21mg | Natrium: 7mg | Kalium: 10mg | Fiber: 3g | Socker: 5g | Vitamin A: 2% | Vitamin C: 0.1% | Kalcium: 1% | Järn: 6%