De flesta stek- och grillkryddor jag hittat innehåller väldigt mycket salt. Så varför inte blanda sin egen kryddblandning, det är faktiskt betydligt enklare än det verkar. I det här fallet har jag utgått från att kryddblandningen ska användas på kött som steks eller grillas, och anpassat blandningen efter det men den är lika god till kryddade kikärtor eller andra tillbehör som behöver piffas till lite. Den enda kryddan som kan vara svår att hitta är blandningen ”Japansk Umami” men den är absolut inte viktigare än att det går att strunta i den. 2 msk salt väger knappt 40g och hela kryddblandningen väger 200g vilket gör att den egna kryddblandningen innehåller ungefär 20% salt, istället för 60-80% som de köpta. Det kan vara värt att ha i åtanke när det sedan är dags att krydda köttet. Gör ett litet stekprov innan du grillar allt kött, så att du vet på ett ungefär hur mycket grillkrydda du ska massera in i köttet för att få den ultimata smakupplevelsen!
Stek - och grillkrydda
Ingredienser
- 4 msk svartpeppar grovmalen
- 1 msk svartpeppar finmalen
- 5 msk paprikapulver
- 1 msk kryddpeppar
- 1 msk kardemumma, mald
- 1 msk koriander
- 1 msk muskotnöt
- 1,5 msk citronpeppar
- 2 msk salt
- 0,5 msk umami
- 1 msk basilika
- 1 msk mejram
Instruktioner
- Blanda alla kryddorna noga. Förvara torrt, i en burk med tätslutande lock.