Det är inte särdeles svårt att färga ägg. Det du behöver är vitvinsvinäger, ungefär 2 msk per liter vatten samt något med pigment. Fundera på råvaror som du brukar ha svårt att få bort färgfläckar från, som till exempel gurkmeja, rödbeta eller rödkål.

Så, hur mycket ska man ta av råvaran då? Jag höftar ganska friskt, av rödlöken tog jag skal från 3 lökar men av rödkålen tog jag hela 600g hackad kål. Huvudsaken är att vätskan sedan täcker äggen.

Samtliga ägg på bilden är färgade av något av fem färgbad, det som skiljer är olika tid i baden samt att vissa ägg fått bada i flera skålar.

Det finns två sätt att göra färgglada ägg på. Det ena innebär att du gör badet färdigt först och färgar äggen senare: Lägg i allt i kastrullen, det ska vara kallt. Låt färgbadet sjuda sakta i 20-30 minuter och låt vätskan svalna. När färgbadet är svalt lägger du i kokta ägg, eller urblåsta ägg. Sedan låter du det stå.

Det anda sättet börjar du med att mäta upp alla ingredienser, lägger i ägg och kokar upp. När det börjar sjuda låter du det sjuda i 10 minuter, därefter stänger du av plattan och låter grytan kallna. Låt äggen stå och dra.

Hur länge ska det stå då? Ja, du. Det beror på vilken nyans du vill ha på äggen. Hur snabbt det ger färg beror på surhetsgraden i vattnet, vilket pigment du använder och äggens skal. Bli inte förvånad om samma färgbad ger olika nyans på äggen.

Du kan få ganska otippade färger, åtminstone hade jag aldrig kunnat gissa mig till vilken färg rödkål ger. En annan ingrediens med otippat pigment är det rubinröda granatäpplet i bilden ovan.

Mina färgbad:

Rödkål – Klarblå
Gurkmeja – Klargul
Rödlök – Mörkbrunt
Cola – Brunspräckligt
Rödbeta – Rosaröd
Granatäpple – Ljusgul
Aronia – Vinröd
Blåbär – Djupblå

När du kokat klart färgbaden kan du med fördel blanda exempelvis klargul och brunt (orangeaktigt) eller klargul och klarblå (grön), eller flytta äggen mellan de olika färgbaden för att få olika djup och nyans på färgerna.

Om du har tillgång till svenska blåbär eller aronia kan du med fördel använda dem, deras pigment är kraftfullt och används bland annat för att färga tyger. Samma princip gäller, att ju längre de ligger i färgbadet ju intensivare färg får äggen.

Äggen på bilden har legat i färgbad från aronia (vinröd) respektive blåbär (djupblå) över natten.

En av fördelarna med att färga äggen med råvaror du har hemma redan är att äggen är ätbara, fastän de kanske tagit färg av färgbadet. Färgerna och vitvinsvinägern påverkar inte smaken det minsta.