Det är inte svårt att färga ägg, och det är ganska enkelt att åstadkomma riktigt praktfulla kreationer. Det är också förskräckligt lätt att kladda ner sig själv, så plasthandskar och tillbehör av metall är att rekommendera. Vissa färger är nästan omöjliga att få bort när de väl satt sig.

 

För att göra egna färger tar du en liter vatten, 2 msk vitvinsvinäger och en tillsats och kokar upp, och låt det sjuda i ungefär en halvtimma, låt färgvattnet svalna innan du går vidare.

Vinägern gör att färgen fäster bättre, men äggen tar inte smak. Tillsatsen kan vara lökskal från gul eller röd lök, rödkål, rödbeta, blåbär, lingon, kaffe eller gurkmeja.

I vissa fall är det ganska lätt att gissa vad färgen ska bli, att blåbär färgar blått och gurkmeja färgar gult till exempel. Men att lingon färgar äggen gråaktiga är mindre lättgissat.

Genom att göra flera skålar med färgämnen kan man låta äggen dra i färgvattnet i omgångar, 30-60 minuter per gång. På så vis kan du få olika nyanser, eller helt nya färger. 30 minuter i gult (gurkmeja) och 30 minuter blåaktigt (rödkål eller blåbär) ger en grönaktig nyans. Ju längre äggen får ligga i färgbadet ju intensivare färg blir det.

Det går också utmärkt att droppa karamellfärg på ett färdig kokat ägg och låta dropparna hitta sin egen väg ner på ägget, för ett spräckligt utseende.

Genom att fylla en liten skål till hälften med en sorts färgvätska och ställa ett kokt ägg i färgbadet, den del som är över ytan kommer att förbli vitt och går att färga med en annan färg om du vill.

Gummisnoddar, tejp, klisterlappar och presentsnören går att använda för att ge äggen mönster om du inte vill ha enfärgade eller spräckliga ägg.