Påsktårta

Får det lov att vara en sötsyrlig solgul smaksensation till påskkaffet? Om du inte hinner göra allt själv går det alltid att köpa färdig lemon curd, så sparar du åtminstone 20-30 minuter plus tiden det tar för curden att svalna.

En knallgul tårta passar fint på påskbordet.

Påsktårta

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 8 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Tårtan

  • 1 pkt tårtbottnar

Vaniljkräm

  • 2 st äggulor
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker

Marsipanlock

  • 25 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl vetemjöl
  • 200 g skalad mandel
  • 2 st bittermandlar
  • 500 g florsocker
  • 1 st äggvita
  • gul karamellfärg

Yoghurtkräm

  • 3 dl Turkisk yoghurt
  • 3 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde hårt vispad

Lemon curd

  • 50 g smör
  • 3 st ägg
  • 150 g strösocker
  • 1 dl citronsaft cirka 1 citron
  • 1 msk maizena

Instruktioner

Lemon curd

  • Pressa citronen.
  • Vispa ner ägg, socker, citronsaft och maizena i en kastrull. Blandningen ska inte koka utan sjuda sakta tills den tjocknar. Akta så den inte bränns.
  • Ta av från värmen, häll upp i en skål och låt den svalna.

Vaniljkräm

  • Börja med vaniljkrämen, eftersom den måste svalna. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
  • Tillsätt mjölk, grädde och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så gräddmjölken inte kokar över. Dra av från värmen.
  • Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller bunke och rör ner i gräddmjölken. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar, detta gör du lättast i ett vattenbad men det går att göra direkt på plattan om du är snabb och inte slutar röra. Det bränns vid fruktansvärt lätt. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska inte koka.

Yoghurtkräm

  • Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker väl. Vispa grädde hårt och vänd ner i yoghurten.

Marsipanlock

  • Koka upp vatten och matfett i en kastrull.
  • Vispa ner mjölet. Vispa snabbt massan tills den släpper kastrullens kanter, botten och blir till en degklump. Sätt åt sidan.
  • Mal mandlarna och bittermandeln i matberedare i ca 5 minuter tills du har ett fint mjöl.
  • Blanda mandelmjölet med övriga ingredienser i matberedaren. Knåda väl så massan blir slät och fin. Är degen för lös, tillsätt med florsocker. Är den för hård, tillsätt mer vatten.
  • Droppa i karamellfärg och arbeta in den tills degen är jämngul. Om du använder mycket färg kan du behöva extra florsocker, eftersom färgen påverkar konsistensen en aning.
  • Lätt degen i påse och förvara kallt.
  • Täck arbetsbänken med plastfolie, så du kan lyfta och flytta marsipanlocket när du börjat arbeta med det. Räkna med att du kommer att behöva ett lock som mäter diametern + höjden x2 + några centimeters marginal. Om du gör en tårta som är 25cm i diameter och 8cm hög kommer du att behöva 25 + 8×2 + 2cm = 43cm. Locket bör inte vara tjockare än 3-4mm.
  • Kavla ut marsipanen på plastfilmen till den storlek du behöver. Om du saknar nonstick-kavel kanske du vill kavla ut degen mellan två ark plastfolie, eller bakplåtspapper, men det kan fungera med bara ett ark underst så degen inte fastnar i bordet också.

Tårtan

  • Lägg ut en av bottnarna på ett fat av lämplig storlek. Vispa grädden.
  • Bred ut ett rejält lager vaniljkräm på den första bottnen. Täck vaniljkrämen med lemon curd.
  • Lägg på mittendelen av bottnarna.
  • Bred på ett frikostigt lager yoghurtkräm. Spara en deciliter ungefär till nästa steg.
  • Lägg på översta delen av bottnarna. Täck sidorna med yoghurtkräm. Lägg på yoghurtkräm på toppen och forma en fin kulle.
  • Lägg på marsipanlocket och jämna till det så att det ligger snyggt och så att kullen blir fin.
  • Pynta med pyntgelé, pudra över florsocker eller sätt dit en marsipanros av överbliven marsipan. Det går utmärkt att färga om marsipan, lägg en klick gul marsipan i en skål och droppa i måttliga mängder grön färg. Tillsätt mer florsocker om den blir för lös och kladdig. Forma till pynt och garnera.
  • Färdig tårta står sig 1-2 dagar i kylen. Så länge överlever den aldrig hos oss.

Ursprunget till receptet är Expressen, med egna modifikationer och anpassningar.

Rulla till toppen