Namnet ljuger, Finska pinnar är en helt igenom svensk idé men det kanske inte är jättekonstigt då vi förmodligen är världsmästare på att fika. Vi har till och med ett eget ord för fenomenet, fika.
Om du vill att pinnarna ska få fina ändar får du inte slarva med att dela på längderna innan du skickar in dem i ugnen.
Finska pinnar
Portioner 30 st
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 60 g sötmandel mald
- 3 st bittermandlar
- 120 g vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 100 g smör rumsvarmt
Garnering
- 0,5 dl sötmandel hackad
- 0,5 dl pärlsocker
- 1 st äggvita uppvispad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.
- Mal mandel och bittermandel, om du vill kan du skålla dem och skala dem men jag brukar inte göra det och det blir gott ändå.
- Blanda mandel, mjöl och socker. Skär det rumsvarma smöret i bitar och låt matberedaren göra grovjobbet och blanda runt. Ta till handkraft mot slutet och knåda ihop till en fin deg.
- Lägg degen i en skål och täck med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
- Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut i cirka 30cm långa längder, eller en knivlängd beroende på hur långa köksknivar du har.
- Pensla med uppvispad äggvita och strö på pärlsocker och hackad mandel.
- Dela längderna i bitar, cirka 4 cm, eller ett halvt pekfinger beroende på hur långa fingrar du har.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
- Låt svalna helt innan du lägger dem i burk.