Fläskpannkaka

Fläskpannkaka är god, snabb och billig husmanskost, och det är få moment att hålla koll på vilket gör det till väldigt bra bråttom-mat till många. Har du inte tillgång till fint sidfläsk går det lika bra med extrarökt bacon. Det är viktigt att fläsket eller baconet är välstekt och att du tar med en del av fettet från stekningen i själva smeten, det är det som sätter pricken över det berömda i:et i den här anrättningen. Låt fläskpannkakan vila fem minuter efter tillagningen, innan servering.

En lite lyxigare variant på ugnspannkaka.

Fläskpannkaka

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 420 g sidfläsk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • smör att smöra formen med

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C. Skär eller klipp fläsket eller baconet i bitar och fräs i medelvarm stekpanna.
  • Blanda mjölet med socker och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn, tjock smet. Rör ner äggen.
  • Vispa ner resterande mjölk samt stekfettet och fortsätt vispa till en klumpfri smet. Häll smeten i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Häll i fläsket eller baconet sist av allt, försök fördela det någorlunda jämt i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 30-35 minuter, lägg ev. på en bit folie mot slutet om ytan får för mycket färg. Beroende på ugn kanske du måste låta den stå inne så länge som 40 minuter, peta på den mot slutet av tillagningstiden för att kontrollera att den stelnat ordentligt och är genomgräddad.
  • Låt vila i 5 minuter innan servering.

Rulla till toppen