Kryddiga pommes frites

Pommes frites har de senaste årtiondena blivit så vanliga att man knappt tänker på dem längre sedan grillkiosker och hamburgerrestauranger dykt upp i de flesta gathörn. Maträtten är dock mer spännande än man först anar, för vad kommer den ifrån? USA? Nej. Frankrike låter väl logiskt? Det är inte bekräftat det heller. Det sägs att maträtten dök upp i nuvarande Belgien 1680 längs floden Maas. Där skulle man ha haft för vana att fritera fisk, men då det en vinter inte gick att få upp någon fisk från floden skar man i stället potatis i bitar som man friterade. Det kan alltså vara så att vårt nutida tillbehör till hamburgare och korv från början var en fiskersättning, men eftersom det är den belgiske historikern Jo Gerard som ligger bakom den idé kanske det i själva verket bara handlar om allmän lokalpatriotism.

Andra hävdar att de började säljas av gatuförsäljare i Paris på 1770-talet.

I det här receptet har vi använt vårt egna recept på stek- och grillkrydda för att ge resultatet lite extra stuns (och för att slippa konstiga tillsatser), men det går givetvis bra att använda annat motsvarande kryddblandning.

Kryddiga pommes frites tillagade nästan helt utan olja.

Kryddiga pommes frites

Måltid: Tillbehör
Kök: Okänt
Tillagningstid 50 minuter
Portioner 2 personer
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 900 g potatis fast potatis, skalad och sköljd
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk stek och grillkrydda

Instruktioner

  • Skär potatisen till stavar. Välj tjocklek på stavarna efter tycke och smak, men vanligtvis brukar pommes frites vara mellan 7x7 och 13x13 millimeter. Det är inte millimeternoga, se bara till att alla stavar är ungefär lika tjocka så att de kräver lika mycket tillagningstid.
  • Skölj potatisstavarna och torka dem noga, ju torrare desto krispigare resultat.
  • Lägg ner potatisstavarna i din Actifry. Fördela olivoljan och kryddorna över potatisen.
  • Stek i 30-40 minuter beroende på stavarnas tjocklek och hur mörka du vill ha dina pommes frites.

Rulla till toppen