Blåbärssockerkaka

En sockerkaka till kaffet är enkelt att svänga ihop om man får lite förvarning innan gästerna kommer, och ett uppskattat fikabröd. Att det dessutom går att variera nästan i all oändlighet gör ju inte bakverket tråkigare.

Här har jag blandat ner blåbär vilket ger de två effekterna god smak och en ganska udda färg – en blandning av blålila och grå – vilket kan bli ett kul samtalsämne runt fikabordet. Om du dessutom serverar den med vispad grädde som du också har haft ner lite blåbär i kan ingen påstå att du har ett färglöst fikabröd.

Lika god smak som annorlunda färg.

Blåbärssockerkaka

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 st vaniljstång
  • 225 gr blåbär
  • 150 g smör
  • smör och ströbröd för att smöra och bröa formen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa formen.
  • Vispa ägg och socker luftigt.
  • Smält smöret och häll ner det i ägg och sockerblandningen.
  • Blanda alla torra varor i en annan skål. Dela och skrapa ur vaniljstången, och ha ner dem i mjölblandningen. Häll ner blandningen i vispskålen och vispa till en jämn smet.
  • Häll ner blåbären och vispa tills det är en trögflytande smet. Det gör ingenting om inte alla bären blir mosande. Tvärtom kan det vara trevligt att hitta en del hela bär i kakan.
  • Häll ner smeten i den bröade formen och grädda sockerkakan i 25-30 minuter mitt i ugnen. Känn efter med en provsticka om den är klar, stickan ska vara helt torr när den kommer ut.
  • Låt svalna i formen så blir den lättare att lossa från formen.
Rulla till toppen