Granbarr innehåller en hel del kåda, oljor, mineraler och vitaminer, och faktiskt så mycket c-vitamin att granbarr i äldre tider var ett medel mot bland annat skörbjugg. Det är därför som det brukar talas så mycket om granbarrste än idag, även om de ljusgröns skotten troligtvis går säkra för törstiga tedrickare nu får tiden. Men om det fungerar som te borde det väl fungera som likör också?
Jag måste erkänna att jag var tveksam när jag kom på idén att göra granlikör, men eftersom det ändå fanns brännvin hemma att använda för ändamålet och jag var ute och promenerade i vårskogen – varför inte chansa. Ibland är det tur att man chansar. Resultatet blev en bärnstensfärgad likör men en doft som bara kan beskrivas som den man känner från avverkad granskog. Du vet doften när man passerar granar på ett solvarmt hygge, eller för att använda en annan referens – träddoften där de säljer julgranar fast starkare.
Och smaken? Den enklaste och mest passande beskrivningen är att det smakar som sommar och skog.
Det går att använda många olika typer av alkohol, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Jag har valt ett okryddat brännvin eftersom jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera.
Granlikör
Ingredienser
- 100 gr granskott Ljusgröna, späda granskott
- 5 dl okryddat brännvin
- 1,5 dl vit sirap
Instruktioner
- Skölj de nyplockade granskotten och plocka bort eventuellt skräp som pinnar et cetera. Det ska bara vara de mjuka ljusgröna skotten som ska användas. Lägg ner skotten i en glasburk och häll över alkoholen.
- Förslut burken och låt burken stå i 12 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
- Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
- Låt flaskorna stå mörkt i minst 4 veckor före servering.