Julköttbullar

Köttbullarna som serveras till jul smakar på ett alldeles speciellt sätt, och de går åt i mängder. Gör stora satser köttbullar i ugnen redan dagarna innan så går det fort att bara fräsa på dem så de blir vackra och varma lagom till julbordet. Ugnen bör vara 200 grader varm och det tar ungefär 30 minuter för genomsnittsliga köttbullar att bli klara rakt igenom.

Det är kryddblandningen som ger julköttbullarna sin juliga smak.

Julköttbullar

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 28 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 500 g köttfärs
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk potatismjöl
  • 6 msk ströbröd osötat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nejlikor, malda
  • 1,5 tsk kryddpeppar
  • 1 st gul lök riven
  • 1 st ägg

Instruktioner

  • Blanda mjölk, ströbröd och potatismjöl och låt dra i minst 10 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda ner färs, kryddor, ägg och riven lök i ströbrödblandningen. Se till att allt blandas jämt.
  • Smörj långpannan lite så fastnar inte köttbullarna lika lätt. Rulla jämna fina köttbullar och placera jämt i långpannan.
  • Ställ in dem mitt i ugnen i ungefär en halvtimma för medelstora köttbullar, kortare tid om du gör små. Hit kan du förbereda i väldigt god tid.
  • Ge köttbullarna lite stekyta i en het panna med rikligt med smör strax före servering.

Rulla till toppen