Ursprunget till frikadellerna är så vitt jag har kunnat utröna omstritt. En del källor är helt säkra på att det är Italien, andra är precis lika säkra på att det är Danmark. Ett ytterligare problem är att namnet frikadell används även om stekta köttbullar i vissa källor, och det jag intresserat mig för är när och gärna varför man börjat koka köttbullarna. Oavsett vilket, så var frikadellerna betydligt vanligare i Sverige förr, på 1700- och 1800-talet var frikadellerna, de kokta köttbullarna, vanligare i den svenska husmanskosten än stekta köttbullar. Mycket talar för att den kokta köttbullen är äldre än den stekta, men helt säker är jag inte.

Blandfärsen är lite fetare, vilket garanterar ett saftigare resultat.

Frikadeller i tomatsås

Måltid: Huvudrätt
Kök: Danmark, Italien
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 3 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

Tomatsås

  • 400 g krossade tomater
  • 1 st gul lök
  • 2 msk honung
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk fond kalv eller grönsak
  • 1,5 dl vitt vin torrt eller halvtorrt
  • Fäska örter Typ basilika, timjan, oregano
  • 2 msk olivolja

Frikadeller

  • 500 g blandfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 st ägg
  • färska örter Typ basilika, timjan, oregano

Instruktioner

Tomatsås

  • Riv 2 klyftor vitlök och 1 gul lök på ett rivjärn och stek i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills det är hälften kvar ungefär.
  • Häll över tomaterna, hackad basilika. honung och fond. Låt sjuda under tiden du förbereder frikadellerna. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.

Frikadeller

  • Blanda ihop färs, ägg, 1 riven gul lök, 2 klyftor krossad vitlök och färska örter typ basilika, oregano, timjan och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg i frikadellerna i tomatsåsen. Efter fem minuter vänder du på frikadellerna och låter de koka ytterligare fem minuter.
  • Servera med pasta och riven färsk parmesan.