Ibland har man tur när man botaniserar i delikatessdisken, den lokala handlaren hade Jokkmokkskinka hemma. Det är inte den billigaste skinkan man kan köpa, men å andra sidan kan den mycket väl vara en av de godaste. Det är potent röksmak på skinkan, riktig rök istället för rökaromer och det gör hela skillnaden i både smak och pris. Det är värt det.
Bakad potatis med fetaost och rökt skinka
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 800 g potatis tvättad, borstad bakpotatis
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl fetaost
- 150 g skinka rökt
- 4 blad basilika färsk
- 8 st körsbärstomater
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och borsta potatisen. Skär ett kryss i skalet, det kommer att bli ingångshålet sedan när potatisen är klar.
- Lägg dem på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 minuter för små bakpotatisar och längre tid om de är större. Eller: tillaga potatisarna i mikrovågsugnen i cirka 15 minuter på maxeffekt.
- Blanda crème fraiche, fetaost och skinka till en kall röra.
- Ta ut potatisen när den är mjuk inuti och vik försiktigt upp flikarna från krysset du gjorde. Lägg frikostigt med kall röra i öppningen och servera med färsk basilika och små fina tomater.