När man börjar läsa om Gumbo på olika ställen inser man vilken otroligt flexibel maträtt det här är. Man kan använda skaldjur, fågel, fisk, kött, korv eller enbart vegetabilier i sin Gumbo, det verkar nästan som att den enda begränsningen är fantasin. Det är en maträtt som har sina rötter lite varstans i världen, och vart namnet kommer ifrån verkar höljt i dunkel men Gumbo som vi känner den idag har sina rötter i Louisiana, USA. I den smältdegel av olika kulturer som möttes och influerade varandra under 1800-talet hittar vi både Västafrika, Haiti, Frankrike, Spanien, Tyskland och en mängd andra beresta nationer. Precis som maträtten själv tog man till sig det man gillade och kombinerade efter eget huvud, ett förhållningssätt som gjort Gumbo populärt hos Louisianabor av alla sorter och fasoner så väl på landet som i stan. Här har vi bytt okra, som annars är en essentiell del av Gumbo, mot gurka och lagt till en redning eftersom det är svårt att hitta en så speciell grönsak, det är väldigt få som ens vet vad det är när man frågar i butikerna.
Gumbo
Ingredienser
- 1 kg kycklingbröst
- 240 g skinka i bit
- 5 msk rapsolja
- 40 g vetemjöl
- 250 g gurka
- 4 tsk Maizena ljus redning
- 1 st gul lök
- 1 st paprika röd
- 2 st vitlöksklyftor krossade
- 1 burk krossade tomater
- 1 tsk chilipulver
- 1,25 l kycklingbuljong
- 1,5 tsk cayennepeppar
- salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Hacka löken, paprikan och gurkan i lämpliga munsbitar. Tärna kycklingen och skinkan. Krossa vitlöken.
- Hetta upp olja i en stor gryta, rör sedan ner mjölet och rör om ordentligt på svag värme i cirka 15 min tills det har fått en gyllenbrun färg.
- Tillsätt löken, paprikan och vitlöken rör om ordentligt tills de mjuknar.
- Häll i de krossade tomaterna, kryddorna och buljongen lite i taget. Öka värmen och låt koka upp under omrörning.
- Sänk värmen och tillsätt kycklingen, lägg på locket och låt det stå och sjuda i 30 min.
- Tillsätt skinkan, gurkan och redningen, rör om ordentligt i cirka 5-10 min till lagom konsistens. Det ska vara ett mellanting mellan gryta och soppa.
- Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.