Kålpuddingen är en klassisk rätt från det svenska köket som många säkert ätit, eller vägrat äta som barn. Om du vill kan du fräsa gul lök och blanda ner i vitkålen innan du börjar bygga ihop själva puddingen. Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon.

Den finaste vitkålen behöver inte förkokas, istället fräser du den hackade kålen direkt i pannan tillsammans med lite smör och ljus sirap.

Kålpudding

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Kalorier: 320kcal
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 650 g vitkål
  • 1 msk ljus sirap
  • 500 g nötfärs
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk fond oxfond eller kalvfond

Instruktioner

  • Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt svalna.
  • Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175°.
  • Lägg blandningen i en ugnssäker form, varva kål och köttfärs i flera lager. Häll över fonden. Om du använder buljongtärning måste du lösa upp buljongen i lite vatten först och hälla över buljongen över kålpuddingen.
  • Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min. Känn efter med en provsticka för att känna efter när puddingen är klar.

Anteckning

Energifördelning (en portion):
Fett: 12 gram
Protein: 23 gram
Kolhydrater: 13 gram
Kcalorier: 258 / portion

Nutrition

Kalorier: 320kcal | Carbohydrates: 21g | Protein: 31g | Fat: 14g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 6g | Transfett: 1g | Kolesterol: 81mg | Natrium: 182mg | Kalium: 1147mg | Fiber: 4g | Socker: 2g | Vitamin A: 500% | Vitamin C: 326% | Kalcium: 24% | Järn: 31%