Det här är en kantarellomelett som kan ätas även av glutenintoleranta och laktosintoleranta, om man byter smöret mot laktosfri variant. Inga konstigheter, bara svamp. I brist på kantareller, om det är ett dåligt svampår, kan man välja torkad eller fryst svamp från tidigare år och om det var mycket länge sedan du hade tur i skogen går det alltid att köpa färdigskivad svamp på burk, i värsta fall.
Kantarellomelett
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet
Ingredienser
- 8 st ägg
- 1 dl Oatly iMat matlagningsbas på havre
- 2 dl kantareller rensad och förvälld
- 1 st gul lök
- 50 g smör
- 0,5 dl riven ost t ex Västerbotten eller parmesan
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Hacka löken och stek den i hälften av smöret på medeltemperatur, möjligen lite varmare. När löken börjar bli blank och svettig tillsätter du resten av smöret och svampen. Stek tills det börjar bli en liten stekyta. Salta och peppra lite. Dra ner värmen till svag. Tänk på att en gjutjärnspanna håller värmen ett tag, så planera stekningen efter vilken sorts stekpanna du har.
- Vispa ägg och matlagningsgrädde till en äggsmet. Häll över äggsmeten över svampen och löken, och lägg på ett lock.
- När äggsmeten börjat stelna på ovansidan, och bara är några minuter från klar, är det dags att strö över osten. Låt omeletten bli klar under lock, så att äggsmeten stelnar och osten smälter.